Kisnána – Félúton Eger és Gyöngyös között

Kisnána területén már ezer éve is éltek emberek, ugyanakkor 1715-ben a település hivatalosan nem létezett. Hogyan történhetett mindez?

Korabeli források megerősítik, hogy Kisnána területe a 11. században már lakott volt, arról azonban nincs információ, hogy a Kompolti család birtokába mikor kerülhetett. Mindenesetre az Aba nemzetséghez tartozó család feje 1325-ben megosztotta birtokát fiai közt – ez az első hivatalos említése a településnek.

De hová lett Kisnána 1552 után?

1445-ben már említik a Kompolti család újonnan épült várát, amelyet 1510-ben az Országh család örökölt meg a birtokokkal együtt. 1543-ban azonban Kisnánát is elérte a török veszedelem, ekkoriban a kincséről híres Móré László volt a vár védője. A törökök gyakorlatilag kifüstölték a várból, lerombolva annak nagy részét is. Ezután a falu újra benépesült, azonban az 1552-es támadáshullámot már nem élte túl, s ezzel mintegy 150 évre pusztává vált.

Tulajdonvitáktól napjainkig

A Rákóczi-szabadságharc idején még Nána-pusztaként említik, de még 1715-ben sem létezett településként Kisnána. Ezt követően több, mint 100 évig folyamatos tulajdonviták alatt állt a terület, de közben szép lassan a lakossága folyamatosan növekedett. Ez nagyban köszönhető volt a szlovák betelepítéseknek, amelynek eredményeképp a településen mai napig létezik szlovák kisebbségi kör, ételeik pedig végérvényesen beépültek a kisnánaiak étrendjébe.

Mai nevét 1903-ban kapta, ekkor lett Felsőnánából Kisnána. Napjainkban leginkább a Kisnánai vár (avagy várrom) miatt vált újra közismertté, de mint a Mátrai borvidéken fekvő település, remek borokat is kínál az ide látogatóknak. A Mátra közelsége miatt túrázásra kiválóan alkalmas környék, amely után bizonyára jól esik majd kipihenni a fáradalmakat vendégházunkban!